» Se & Göra » Natur » Fågelskådningsplatser » Berghamn
Skriv ut

Berghamn


En av lokalerna som kan vara väl värd besök under alla årstider. Parkera lämpligen nere vid sjöbodarna. Den inre viken avspanas med fördel från bryggan eller fikaborden strax söder om parkeringen.

Beroende på årstid ses alltid en hel del sjöfågel och under vår- och höststräck en del vadare. Dalgången innanför Bråtan i sydväst passeras både under vår och höst av stora mängder med sträckande rovfåglar, tranor, duvor och framför allt småfåglar. De senare passerar under tidiga morgontimmarna medan de övriga kan ses åtminstone fram mot middagstid.

För att studera sjöfågelsträcket skall man följa stigen förbi kapellet ut till havet. Här kan man under sträcktiderna från slutet av mars till mitten av maj, och från slutet av juli fram till november under morgontimmarna (kl. 05-11), och ibland även strax före solnedgången, följa svanar, gäss, änder, rovfåglar och vadare på väg till och från häckplatserna.

Särskilt änder och vadare kan ses framför allt vid måttliga till hårda vindar mellan nordost och syd. Det är då samtidigt ett skådespel med de kraftiga vågorna som slår in mot stränderna. Det gäller med andra ord att klä på sig ordentligt för att kunna njuta av naturens krafter.

Startsidan
Sursundet
Norasundet
Salteå/Allsta
Skullersta/Hol
Ramstafjärden
Berghamn
Bergdal
Karta